Ordinile Iubirii

Cind intelegem legile sistemice care permit iubirii sa se desfasoare, putem ajuta familii aflate in suferinta sau persoane sa gaseasca solutii. Este profund miscator sa observi clienti care abordeaza Ordinele Iubirii topindu-se spontan in iubire dulce si intima, chiar si dupa o viata intreaga de ura, furie si abuz.

Citat din ‘Simetria ascunsa a iubirii’.

in lucrul terapiei sistemice Bert a descoperit ca sistemul familial, la fel ca orice alt sistem, are ordinea sa naturala si ca atunci cind acea ordine este afectata, efectele sint simtite de generatiile ulterioare pe masura ce sistemul incearca sa se ajusteze pe sine. Se pare ca exista anumite legi naturale care actioneaza pentru a mentine aceasta ordine si permit fluxul liber al iubirii intre membrii familiei.

Potrivit terapiei sistemice a lui Bert Hellinger, solutia care conduce la viata intr-o familie apare cind fiecare din membrii ei isi ia locul sau de drept, isi asuma rolul in viata, are grija de sine si evita sa intervina in destinul altcuiva.

Bert Hellinger considera ca cea mai mare influenta asupra muncii sale de mai tarziu au avut-o parintii si insasi copilaria lui. Confesiunea religioasa din care faceau parte au asigurat intregii familii o credinta puternica ce i-a ajutat sa nu cada in capcana propagandei National Socialiste.

Absentele frecvente de la intalnirile Organizatiei de tineret hitleriste precum si afiliatia sa la organizatia de tineret Catolica au atras atentia Gestapo-ului care il clasifica drept “Suspect de a fi Dusmanul Poporului”. in mod paradoxal, la 17 ani scapa insa de urmarirea Gestapo-ului pentru ca este incorporat. Desi are doar 17 ani, Helliger devine soldat si astfel traieste ororile razboiului, lupta si capitularea, ca si viata alaturi de aliati intr-un lagar de prizonieri din Belgia.

A doua cea mai mare influenta asupra muncii sale a avut-o dorinta sa din copilarie de a deveni preot. La varsta de 20 de ani, imediat dupa eliberarea sa din lagarul de prizonieri, devine membru al unui ordin religios Catolic si astfel incepe un lung proces al purificarii corpului, mintii si spiritului, al studiului, contemplatiei si meditatiei.

O alta influenta o reprezinta cei 16 ani petrecuti in calitate de misionar in Africa de Sud alaturi de comunitatea Zulu. Aici il regasim coordonand o scoala, predand si fiind preot in acelasi timp. Mai tarziu aminteste cu satisfactie de faptul ca 13% din Africanii de culoare care au fost admisi la univeristate erau studenti care proveneau din scoala misiunii sale. A invatat limbajul Zulu suficient de bine cat sa poata predea si sa poata tine slujbe si-si aminteste cu amuzament demnitatea pe care si-o pastrau membrii comunitatii Zulu chiar si in momentele in care, din nepriceperea totala a limbii, spunea mai degraba ceva nepoliticos decat ceea ce intentionase de fapt.