Ajutor pentru suflet -Septembrie 2011

Ajutor pentru suflet in viata de zi cu zi

Scrisoare lunara 

Septembrie

Dragi cititori,

 

De data aceasta este vorba despre relatiile profunde din viata noastra. Despre iubirea care ne sprijina viata. Despre relatia reusita cu un partener, despre soarta speciala a femeilor. Mai presus de toate este despre mama noastra, oriunde si oricand ne acompaniaza in viata si cum ramanem bogati datorita ei si deschisi catre succes. 

Este de asemenea despre succes si in alte feluri, despre succes in munca noastra, despre legile ajutorului, asa cum servesc ele viata. 

Cu stima, 

Bert Hellinger 

 

Intelepciune

 

Bucurie

 

Bucuria ne ridica. Bucuria ne largeste. Este un sentiment elevat. Bucuria ne face sa mergem mai departe, ne da aripi. Bucuria se misca si-i prinde si pe altii. 

Cantam cu bucurie. Bucuria ne face sa vrem sa ne miscam. Ii luam pe altii de maini si incepem sa dansam cu ei, sa dansam intr-o maniere plina de bucurie. 

Bucuria e prietenoasa cu altii. Ne bucuram mult de ceva sau de ceilalti.Bucuria sclipeste si ne face sa stralucim. Straluceste din ochii nostri pe fetele noastre. 

Toata bucuria este o bucurie a trairii. Se naste dintr-o viata plina si o fericire completa. Astfel ne ia cu ea pe toti. 

Pe langa aceasta bucurie orientata spre exterior, experimentam de asemenea bucuria calma. De exemplu, cand ne bucuram de altii, ne bucuram de ei asa cum sunt. Astfel parintii se bucura de copiii lor. Astfel ne bucuram de succes, cand am reusit sa facem ceva foarte bine. 

Bucuria este incununarea intelepciunii.. Radiaza pe o fata blanda si merge mana in mana cu iubirea. Este partenera iubirii care este in acord cu a permite, partenera iubirii care lasa viata sa fie si tot ceea ce creste isi urmeaza cursul. E in armonie cu acesta. A lasat in urma mari sperante si ambitii, pentru ca este completa. 

Aceasta iubire este bogata.

 

 

 

 

Barbati si femei

Iubire si viata 

Unde viata are succes, iubirea are succes. Mai intai de toate iubirea dintre parinti, ca barbat si femeie. Aceasta iubire a fost inceputul vietii noastre. 

Poate fi ceva mai maret decat aceasta iubire? Luand in considerare ce iese din asta, poate aduce lumii ceva mai minunat decat un copil? Se vede in aceasta relatie aceeasi putere creatoare, prin care un spirit etern a creat lumea spunand: “Sa fie viata”. Cand am fost conceputi si am inceput sa crestem prin iubirea lor, nu au spus parintii nostri impreuna cu Dumnezeu “Sa fie viata”, cu iubirea lor? Nu a fost la fel de puternic ca atunci cand Dumnezeu a spus :” Sa fac omul dupa chipul si asemanarea mea”? 

Dupa ce imagine a creat Dumnezeu primul om? In biblie spune:” I-a creat ca sot si sotie”. 

De ce i-a creat ca sot si sotie? Fiind sot si sotie, ei il vad pe Dumnezeu iubitor la munca in ei insisi, continuandu-I creatia in concordanta cu imaginea Sa, prin iubirea lor ei creeaza soti si sotii noi, ca baieti si fete, pentru ca si ei mai tarziu sa creeze viata ca sot si sotie dupa chipul lui Dumnezeu. 

Ce a spus Dumnezeu cand l-a creat pe barbat ca si capodopera a creatiei Sale? El a spus: ”Este foarte bine”. 

Intrebarea este: Onoram maretia iubirii parintilor nostri ca varf al creatiei si ca si scop al creatiei? Stam in fata lor asa cum stam in fata lui Dumnezeu? Cu aceeasi devotiune? Ne onoram si iubim parintii cu aceeasi devotiune ca pe Dumnezeu? 

Unde in alta parte se reveleaza iubirea si maretia lui Dumnezeu mai puternic decat in iubirea parintilor nostri, prin intermediul careia ei au devenit parintii nostri? 

Unde incepe iubirea noastra atunci? Acolo unde a inceput viata noastra: cu iubirea parintilor nostri, unul pentru altul si pentru noi si cu iubirea noastra pentru ei ca si parinti, ca raspunsul nostru la iubirea lor. 

Am raspuns oare noi cu adevarat maretiei iubirii parintilor nostri, din adancul sufletului nostru? Am constientizat cu adevarat ce consecinte are asta pentru noi si pentru ei, in toata complexitatea situatiei, pentru tot restul vietii noastre? Si daca da, cum altfel ii putem iubi si cum putem trai? 

 

 

Femei

Trebuie sa luam in considerare ca femeile duc o viata mai grea decat barbatii, datorita destinului lor si a rolului pe care il joaca in viata –in viata lor- viata lor este mai greu de trait decat a barbatilor. Astfel unele fiice evita sa fie femei. Ele prefera sa intre in sfera tatalui lor, mai degraba decat sa ramana in sfera mamei lor. Dar singura sansa pe care o are o fata sa devina femeie este sa se miste in sfera mamei ei. Si asta se intampla cand isi respecta si onoreaza mama. Atunci cand cateva generatii sunt incluse intr-o constelatie, o femeie castiga putere prin puterea femeilor din spatele ei – de la mama ei, de la bunice, strabunice si asa mai departe. O femeie este de asemenea mult mai atractiva pentru sotul ei cand el simte aceasta putere feminina in ea. Putem vedea asta foarte clar. 

Acelasi lucru este valabil si in cazul barbatilor. Deseori barbatii nu sunt respectati atunci cand se comporta ca si cum ar fi superiori celorlalti, cand se uita in jos la ei. Un barbat poate castiga putere masculina prin a sti ca il are pe tatal sau in spate si in spatele tatalui pe bunici si strabunici.  Atunci el poate renunta la atitudinea sa superioara fata de tatal sau si de altii.

 

Mamele

 

Constelatii familiale spirituale

 

In timpul celei de-a doua tabere din Pichl, 27.06.2010

Cum probabil ati auzit, cu ceva timp in urma am fost foarte bolnav. Dupa cursul din Kiev, care a lasat impresii puternice, m-am imbolnavit grav. Nu am mai putut face ce planuisem. Situatia asta a durat aproape trei luni. A trebuit sa ma readaptez si sa schimb ceva. Am realizat ca munca cu constelatiile familiale in forma lor veche s-a incheiat pentru mine. Am remarcat ca, constelatiile familiale in forma lor veche au mers intr-o directie care se reintorcea la psihoterapie. 

Inainte de toate ma refer la asteptarile participantilor legate de vindecare din partea mea si o solutie a problemelor in sensul ca ei personal sa se simta mai bine. Intr-un anumit fel m-am simtit ca si cum as fi fost stors de multi si astfel la final deveneam slab. Eu ma simteam asa si asa se simteau si ei. 

In consecinta mi-am anulat toate cursurile din an. Incet ceva a inceput sa se dezvolte in mine, insight-uri legate de viitorul constelatiilor familiale. Sunt destul de multumit de rezultat. Duce constelatiile familiale la un alt nivel si intr-o alta dimensiune.

M-am gandit la ce se intampla azi in constelatiile familiale. Cum au fost si cum vor fi? 

In acest curs as vrea sa va insotesc in aceasta dimensiune si vreau sa spun intr-un mod mult mai clar decat am fost constient pana acum. Voi cu totii, poate cu exceptia celor care sunt la inceput, sunteti constienti ca reprezentantii dintr-o constelatie nu prea sunt ei insisi. Sunt luati in posesie de o alta putere.  Aceasta se intampla in serviciul acestei puteri, nu pentru noi, nu in primul rand pentru cei care asteapta ajutor de la noi, ci pentru aceasta putere. In momentul in care reprezentantii sunt plasati, ei se simt ca si oamenii pe care ii reprezinta. O alta putere ii trage intr-o miscare care transcede cu mult conceptele noastre uzuale legate de bine si rau, corect si gresit. In consecinta devine necesar pentru facilitatorul constelatiei, in acest caz eu, sa nu aiba nici o intentie sa ajute pe cineva, sa nu-l preocupe asteptarile clientilor, pentru ca ei sa primeasca ce le-ar placea. In schimb sunt ca un medium, luat in posesie de catre o putere superioara. La fel se intampla si cu reprezentantii. 

Aceasta ne arata ca, constelatiile familiale au fost duse la un nivel complet diferit, la un nivel superior, care cere ceva de la fiecare din cei implicati, diferit de ceea ce ei si-au imaginat. Aceasta inseamna ca eu, clientul, reprezentantii din constelatii si acei spectatori care sunt inclusi, ne deschidem pentru aceasta alta miscare. Apoi ei sunt independenti de mine din toate punctele de vedere.. Sunt independenti de asteptarile lor si sunt condusi spre un nivel superior. 

Exista rezistenta impotriva acestei miscari noi, diferite, este evident.Cateodata rezistenta ia forme bizare.Aud cateodata diverse lucruri pe internet legate de mine si munca mea, de exemplu in Rusia, care-mi par foarte ciudate. In acelasi timp stiu ce se intampla in sufletul acestor oameni. Sa va spun? 

Toti cei care continua constelatiile ca si inainte sunt formati de mine. Eu sunt mama constelatiilor familiale. Toti cei care le folosesc, le-au primit de la mine. Intrebarea este, au luat acesti oameni totul de la mama lor. Sau, dupa ce au luat totul de la mama lor, ei se plang mamei ca ea ar fi trebuit sa fie diferita? Asta se aplica si in cazul meu. In acord cu mamele pe care le respect profund, consimt din tot sufletul. Iubirea mea ramane.

 

Legi si nereguli ale iubirii 

As vrea sa spun ceva despre constelatiile familiale spirituale.

 

Aceia care sunt implicati in miscarile spiritului isi pot lua adio de la imaginile interioare legat de ce e bun sau rau. Incredintandu-se pe mana acestei miscari spirituale, le devin accesibile insight-uri care raman inaccesibile dezbaterilor noastre uzuale. Aceste insight-uri merg mult peste constelatiile familiale obisnuite. Constelatiile familiale obisnuite sunt ingradite de legile iubirii. Acestea lucreaza la suprafata.

Nu se pune problema ca acestea nu sunt importante. Dar cei care se incredinteaza miscarilor spiritului castiga noi insight-uri. Le subsumez in legile iubirii. 

Sunt doua legi de care nu suntem constienti. Astfel le incalcam in mod constant. 

Prima este: Toti cei care apartin unei familii au acelasi drept de a apartine. Asta inseamna ca nimeni nu poate fi exclus dintr-o familie. Nimeni care a fost in aceasta familie sau care inca este nu poate fi exclus fara a exista consecinte pe termen lung. De exemplu nici un copil avortat nu poate fi exclus. Nici un copil care a fost dat spre adoptie sau tinut secret nu poate fi exclus, nimeni care s-a opus regulilor familiei si care a fost declarat vinovat. 

Multi care ne stau in cale sunt exclusi din imaginile noastre legate de libertate de exemplu, de independenta si dezvoltare personala. Asta creeaza o neregula a iubirii.

 

Consecinte

Ce sunt consecintele? Mai tarziu, un alt membru al acestei familii trebuie sa reprezinte o persoana exclusa, fara sa fie constienta de asta. Numim asta o incurcatura in constelatiile familiale.. Cineva se simte ca si persoana exclusa si preia soarta acelei persoane, rezultatul fiind ca aceasta persoana este si ea exclusa. 

In aceasta conexiune exista un insight foarte important, un insight legat de o neregula de baza a iubirii, pe care nu o percepem ca atare, deoarece atunci cand o incalcam in acest sens, ne simtim puternici in aceasta iubire. 

Cand cineva din familie se simte vinovat din cauza excluderii unui membru, atunci aceasta persoana este atrasa de persoana exclusa. Daca persoana exclusa a murit sau a fost chiar omorata, cum este cazul unui avort, atunci persoana vinovata se simte atrasa catre acest membru mort al familiei. Atunci un copil face un pas si spune mamei de exemplu : Eu in locul tau. 

Aceasta este o iubire mareata se pare. Dar intra in contradictie o lege de baza a vietii. Se vede in constelatiile familiale.. 

Constelatiile familiale spirituale depasesc aceasta iubire superficiala si lasa pe fiecare sa-sui completeze viata in functie de destin, fara a impovara pe cineva cu ceva si fara a lua povara altcuiva.

 

 

 

Ajutandu-i pe altii

 

As vrea sa spun ceva despre a ajuta. Multi dintre noi cei prezenti aici ne vedem pe noi insine ca fiiid ajutoare in multe domenii. De exemplu in psihoterapie sau in asistenta sociala.

 

Ce ii spune un ajutor persoanei care cauta ajutor? Exagerez putin, fireste? Dar in psihoterapie, ajutorul spune adeseori:"Devin-o ca mine".

 

Care este rezultatul? Exagerez desigur. Deci ajutorul devine ca cel pe care vrea sa il ajute. Se inbolnaveste de exemplu. Nu e de mirare, deoarece si-a asumat locul unei puteri superioare.

 

In constelatiile spirituale familiale ajutorul in sensul obisnuit nu mai este valabil. Asta se intampla deoarece ajutorul sta in puterea spiritului creativ cu care ajungem in acord. In consecinta, cand o constelatie se opreste, miscarea spiritului, miscarea de vindecare continua. Intr-o astfel de situatie, am putea dori sa luam situatia in propriile maini, impotriva miscarii spiritului, deoarece suntem hotarati sa producem un rezultat bun, in felul in care ne dorim noi si ceilalti participanti. Asta poate fi periculos pentru noi. De aici nimic nu mai seamana cu ce ne este noua familiar.

 

Deci facilitatorii constelatiilor raman in acord total cu aceasta miscare, fara scopuri personale, doar in serviciul miscarii superioare.

 

Dupa un timp ne obisnuim cu ideea ca miscarile spiritului sunt diferite de ceea ce ne imaginam noi. Nu poate fi nimic gresit pentru aceste miscari. In orice fel s-ar comporta cineva, chiar daca suntem sau nu de acord, spiritul este in acord cu aceste miscari. Chiar daca cineva trebuie sa se loveasca mai intai de pragul de jos pentru ca mai apoi sa se ridice. Dupa un timp ne simtim in acord total cu tot ceea ce este. Asta este ceea ce ne arata miscarea spiritului. Este in acord cu tot ce exista asa cum e, pentru ca din asta se naste.

 

 

 

Meditatie: Mama noastra

 

As vrea sa spun ceva despre mamele noastre. Inchideti ochii.

 

Priviti imaginea pe care o aveti despre mama voastra. Cate imagini sunt acolo? Sunt mai mult de cinci, dupa ce v-a ingrijit timp de 20 ani? Fiind acolo pentru voi zi si noapte? Incapabila sa doarma cum trebuie pentru ca era legata de voi, trezindu-se in fiecare moment cand va agitati in somn, ca sa se asigure ca sunteti bine? Cate imagini aveti acum? Cinci? Cele mai multe sunt probabil imagini rele, imagini arogante, imagini distrugatoare? Poate chiar v-ati dorit sa moara? Ce ramas din mama voastra? Cata putere? Acum vom schimba aceste imagini.

 

Cateodata este vorba de o ruptura din copilaria noastra. De exemplu cand mama nu a fost acolo, nu conteaza din ce motiv. Poate ati fost internati in spital sau a trebuit sa stati in alta parte pentru un timp.

 

Apoi ati luat o decizie: Niciodata inapoi la ea. Tot ce a fost inainte, imaginile profunde si frumoase sunt ca si cum n-ar fi existat niciodata.

 

Acum mergem inapoi in timp inaintea acestei rupturi, la amintirile fericite, la imaginile fericite si le oferim un loc in noi. Ne permitem sa experimentam aceasta fericire iar. Securitatea, senzatiile calde, apropierea, tandretea.

 

prin aceste imagini fericite gasim curajul sa facem un pas spre mama. In ciuda furiei, in ciuda dezamagirii, nu luam in considerare decizia anterioara de a nu ne mai duce niciodata la ea. Indraznim sa facem primul pas, un pas mic si ne uitam in ochii ei in tot acest timp. Apoi ne adunam toata puterea si facem urmatorul pas mic. Apoi inca unul, foarte incet, uitandu-ne la ea neintrerupt. Ne luam inima in dinti pentru urmatorul pas...pana cadem in bratele ei deschise. In sfarsit acasa iar. Draga mama.

 

 

 

Posesiuni

 

As vrea sa ma reintorc la constelatia de aseara. Ultima constelatie a mers pas cu pas, foarte incet. Nu eram siguri la inceput cat de departe putem merge, Ne-am reintors la asta mai tarziu. Apoi Sophie a avut un insight important. Ea a vazut ca, clientul era posedat de alta persoana. Doar atunci am putut aduce aceasta alta persoana in constelatie. Se intampla ca cineva sa fie posedat de altcineva, care e o persoana exclusa si care trebuie inclusa. La sfarsit puteam vedea cum totul, intreaga constelatie era ghidata de alta putere, care in final a readus la un loc ceea ce fusese separat. Aceasta e o miscare a spiritului. Nu este intotdeauna usor sa ne dam seama unde suntem condusi.

 

Acesta este un alt aspect pe care trebuie sa-l luam in considerare, acela ca nu lucram doar cu persoana respectiva, ci cu toti aceeia care se fac ei insisi  simtiti, auziti si vazuti si vor sa fie recunoscuti astfel incat toti oamenii implicati sa fie conectati.

 

 

 

Deranjat

 

Un alt aspect a fost clar atunci. Sophie l-a intrebat daca era suparat. Era. Era suparat intr-un anumit fel.

 

Acesta e un alt insight important care a venit din constelatiile familiale.A fi nebun inseamna ca un membru al familiei a fost responsabil pentru moartea unei alte persoane si ca aceasta persoana si victima de asemenea au fost excluse. Apoi cineva trebuie sa reprezinte aceasta persoana si victima in acelasi timp. Asta innebuneste acea persoana intr-un fel.Dar cand membrii acestei familii se impaca si se reintorc in familie, persoana nebuna este eliberata de aceasta nebunie.

 

Acesta este un insight pe care l-am castigat acum multi ani. Acesta insight pune un semn de intrebare in privinta felului in care este practicata psihiatria in zilele noastre. Aici noi posibilitati sunt oferite de catre constelatiile spirituale familiale, pentru a-i ajuta pe aceeia pe care ii consideram psihotici. Aceasta nu e o boala, este o incurcatura sistemica care poate fi descurcata si se poate restabili ordinea prin intermediul constelatiilor familiale.

 

In orice caz, in domeniul psihiatriei vestice exista multa rezistenta din multe parti. Va mai duraun timp pana cand aceste insight-uri vor prinde radacini acolo.

 

Unii cred poate ca asta ar trebui sa se intample mai repede. Nu, pentru spirit nimic nu trebuie sa mearga mai repede. Nu avem nevoie sa golim asta mai devreme. Spiritul dicteaza miscarea care conteaza. Si noi, in cazul acesta eu, ne supunem acestui fapt, fara sa incercam sa luam o initiativa suplimentara pentru a face ceva sa mearga.Alte puteri sunt puse la treaba aici si noi putem avea incredere in ele.

 

Deci putem vedea aici ca a ajuta inseamna ceva diferit fata de sensul pe care i-l dam in general si modul in care practicam asta.

 

 

 

Ajutor spiritual

 

In cultura noastra ajutorul, ajutorul profesionist este dator sa ia initiativa in ceea ce priveste asa-zisul client. Clientul se asteapta ca terapeutul sa ia initiativa.

 

Terapeutii cad in aceasta capcana, si eu ma numar printre ei, am cazut in aceasta capcana de multe ori. Am fost de asemenea de parere ca trebuie sa-i ajut pe oameni.

 

In realitate numai spiritul, o putere creatoare, poate ajuta. Nimeni nu este pierdut in fata acestui spirit, acestei puteri, pentru ca ei sa aiba nevoie de ajutorul meu sau al nostru. Oamenii intra in contact cu puterea lor reala doar atunci cand se bazeaza complet pe ei insisi, fara ca nimeni altcineva sa intervina.

 

Cand ma uit inapoi la viata mea observa ca nu au existat cai gresite, desi cateodata am simtit ca gresesc. De exemplu in cazul in care am incercat sa ajut pe cineva in acord cu mine insumi, ceea ce nu este posibil in acest sens. In fata acestei puteri nu exista nici vina nici inocenta, nici dreptate, nici nedreptate. Intr-un context mai larg totul este in punctul de ajutor?! Acesta este modul in care procedam acum, a ne increde intr-o alta putere.

 

Si totusi aceasta putere ne ia cateodata in serviciul sau fara ca noi sa vrem, fara sa fim capabili sau sa ni se permita sa obiectam. Totul este in alte maini, si in fata acestei puteri suntem cu totii la fel de buni si la fel de oameni. Noi toti la picioarele acestei puteri care ia initiativa.

 

Aceasta este calea pe care o urmam aici, in acord cu aceasta putere dam ce e mai bun din noi, dar fara a ne interpune.

 

M-am facut inteles? Bine. In acest sens vom continua munca. Cum? Impreuna.

 

 

Demonstratie: A ajuta cu o fraza

 

Hellinger alege o clienta care ridicase mana si ii spune sa se aseze langa el. Fara sa intrebe ce problema are ii cere:

 

HELLINGER: Doar inchide ochii.

 

Dupa un timp: Spune cuiva din interior: Acum este momentul.

 

Pe masura ce ea redeschide ochii: Gata

 

Clientei:Cum este asta pentru tine?

 

CLIENTA: Acum inima mea este mai calma. Batea prea tare.

 

HELLINGER grupului: Tocmai am demonstrat constelatiile familiale spirituale intr-o fraza. Ati vazut, nici macar nu m-am uitat la ea. Apoi aceasta fraza mi-a fost data. Am spus-o si asta e de ajuns. Daca as adauga eva, as lua ceva.

 

Aceasta este cea mai puternica concentrare a constelatiilor familiale spirituale. Ati observat ca aceasta fraza nu a fost doar pentru ea. Toate frazele care apar in acord cu aceasta miscare sunt la fel pentru toata lumea.

 

Clientei: Toate cele bune!

 

Grupului: Inchideti ochii. Lasati aceasta fraza sa rezoneze in voi astfel incat sa continue sa lucreze in voi: Acum este momentul.

 

Dupa un timp indelungat: In regula.

 

 

 

 

 

Tu si eu

 

Identitatea noastra profunda

 

Am un preiten in Polonia, Wojtek Eichelberger. Ultima data cand am fost in Polonia, mi-a spus el cum aduce impreuna oameni din grupari adverse, de exemplu israelieni si palestinieni. El a spus ca a mers minunat, dupa un timp ei deveneau o singura inima, suflet si minte. L-am intrebat:" Cum ai reusit sa faci asta?" El a spus:" Usor. Am facut doar un exercitiu cu ei". Acum voi face si eu acel exercitiu cu voi.

 

Inchideti ochii. Imaginati-va la ce putem renunta fara a pierde nimic esential. Renuntam la limbaj de exemplu. Fara acesta, avand acum alt limbaj, ramanem totusi aceeasi. Nu ne lipseste nimic esential.

 

Apoi renuntam la cultura careia ii apartinem - sau religia noastra- sau la succesele noastre- sau la esecuri- chiar la parintii nostri. Dintr-o data ajungem la ceva cu adevarat esential si simplu, fiinta noastra pura - aici. Acesta singur este esential. Nimic nu poate adauga ceva la asta, nimic nu poate fi luat. Este identitatea noastra profunda.

 

Apoi ne uitam la alta fiinta umana, dar numai la identitatea sa profunda, fiinta lor pura - aici. Ne intalnim de la a fi - aci pentru a fi - aici. Nimic nu poate aparea intre noi. In fiinta noastra - aici, in identitatea noastra profunda suntem esentiali in mod egal. In Germania, nucleul fiintei noastre.

 

Acum imaginati-va ce se schimba atunci cand intalnim oameni si ne toarna problemele lor si ne spun cate lucruri ar trebui sa facem pentru ei. Totusi noi ramanem in identitatea nostra profunda si ei in a lor. Puteti simti cum se schimba totul?

 

Putem de asemenea transfera asta parintilor nostri. Ne uitam la ei si la fiinta lor pura - aici, din fiinta noastra pura - aici. Ce s-a schimbat atunci?

 

Facem la fel cu partenerul nostru si cu alti oameni cu care ne asociem, in cazurile in care pare a exista o piedica. Ne uitam la fiinta pura  aici si ii intalnim din fiinta - aici, a fi - aici. Cum se schimba totul, mult mai relaxat, mai umil si continut complet. Ce vrem sa adaugam la a fi- aici?

 

Ne uitam de asemenea la copiii nostri si la fiinta lor - aici.Nu sunt minunati, in fiinta lor pura - aici?

 

 

Exercitiu: Fraza eliberatoare

 

Voi face un exercitiu cu voi. Inchideti ochii si imaginati-va o persoana cu care va asociati, intr-o relatie unde exista probabil un blocaj. Imaginati-va persoana asta in fata voastra, cu toate persoanele cu care aceasta persoana este conectata intr-un mod special. Cu totii au nevoie de ceva care sa le ofere o noua perspectiva. Apoi va retrageti la o distanta potrivita, cel putin 5 metri, poate chiar mai mult. Ramaneti intorsi spre ei in mod egal, fara judecata, frica sau intentie, complet puri. Ii vedeti pe fiecare in fiinta lor pura - aici, pe voi insiva, si asteptati...

 

Dupa un timp:Pe unele din fetele voastre am putut vedea ca ati primit esentialul pentru rezolutie. Este de asemenea eliberator pentru terapeuti cand au acces la o asemenea fraza.

 

 

 

"Ah"

 

TERAPEUT: Ce fac cand o astfel de fraza nu vine?

 

HELLINGER: Ok, vino si stai langa mine.

 

Terapeutul se aseaza langa Hellinger si inchide ochii. Hellinger isi pune mana pe bratul terapeutului.

 

HELLINGER dupa o vreme: Am primit un cuvant pentru tine: "Ah".

 

Terapeutul rade in hohote.

 

HELLINGER: In regula?

 

TERAPEUTUL: Da.

 

 

 

 

Legile succesului

 

Profit

 

Munca de succes aduce profit. Numim asta castigul muncii noastre. Suntem bucurosi de acest profit. Este castigul binemeritat al muncii noastre. Ca sa ne faca fericiti, trebuie sa fie in acord cu munca pe care o depunem.

 

Venitul se traduce printr-o crestere a optiunilor de viata. Aduce profit vietii noastre si a celor pe care ii servim prin munca noastra. Acest profit este, mai presus de orice, un profit in modul de viata.

 

Astfel ne asteptam la un venit pe masura muncii noastre. Cand castigul cuvenit nu ne este dat, munca noastra scade, pe masura ce entuziasmul palpaie. Odata cu ele productivitatea si entuziasmul nostru pentru viata se diminueaza.

 

Pe cat posibil, incercam sa ne investim capacitatea de munca acolo unde va fi profitabil. Acest profit este parte a succesului nostru, o parte importanta.

 

Incercam sa evitam ceea ce ne aduce pierdere. Renuntam la ceea ce nu aduce castig pentru viata noastra. Suntem setati sa cautam o munca profitabila, pentru o indatorire profitabila.

 

Cel mai mare castig vine din ceea ce serveste viata din fata noastra. Exista un castig mai mare decat copiii nostri? Ce munca  este mai profitabila decat munca care-i serveste pe ei?

 

Intr-un final, fiecare castig serveste viata care vine dupa noi. Aceasta viata este un etalon; doar acest castig continua.

 

 

 

Fructele muncii noastre

 

Beneficiile sunt fructele coacerii cu succes. Ele vin cu timpul - si in ritmul lor. Dincolo de eforturilor noastre pline de maiestrie, beneficiile depind de asemenea de circumstante favorabile. Pentru a putea obtine beneficiile dorite, este potrivit sa creezi conditii favorabile; cum ar fi un mediu favorabil are va sustine beneficiile muncii noastre si le va lasa sa creasca. Beneficiile noastre depind in mare masura de fertilitatea situatiei.

 

In sensul original, randamentul este ceva ce a crescut natural. Se bazeaza pe ceva care il sustine. Multi factori trebuie sa lucreze impreuna, bine aliniati, pentru ca ceva sa creasca si sa ne aduca beneficii, asa cum este darul recoltei.

 

Un asemenea randament aduce profit multora. Masura consta in gradul cu care ne serveste noua si altora. Randamentul are propria valoare interioara, data de valorizarea vietii.

 

Profitul este de asemenea o forma de beneficiu. Radamentul nostru este masurat de asemenea prin profit. Totusi exista o scalare a randamentului, beneficiilor si profitului. Mai intai exista randament, apoi beneficii, apoi profit.

 

Deci ce vedem prima data in succesul nostru? Ne uitam mai intai la randament, la beneficii, la recolta si apoi, doar in acord cu acestea la profit? Sau ne uitam la profit mai intai? Riscam recolta de dragul profitului? Daca profitul e in prim plan, cat timp va ramane, acolo unde nu exista recolta care sa-l sustina?

 

Cand simtim ce se intampla in interiorul nostru cand orientarea noastra este directionata in primul rand spre profit, simtim diferenta intre cele doua pozitii. In special in cazul angajatilor nostri putem percepe diferenta, cand munca lor este realizata mai putin pentru rezultat si mai mult pentru profit.

 

In prima situatie, bucuria muncii noastre vine in principal din rezultat si apoi din profit. Acest lucru este adevarat pentru noi insine si pentru angajatii nostri. Cand ne uitam la profit prima data, cat de mult ne pasa- si prin extensie cat de mult le pasa angajatilor - de produs, de rezultatele muncii?

 

Aici vedem una din legile succesului. Succesul urmeaza randamentul. Acest succes si randamentul sau aduc beneficii multora si ambele sunt respectate si bine primite.

 

Cand profitul este preocuparea principala, zicala "cum a venit, asa s-a dus" este rezultatul net.

 

Pentru noi insine si pentru altii, doar fructele muncii noastre aduc adevaratul castig, castigul care ramane.

 

 

 

Cuvinte de Intelepciune

 

Septembrie

 

 

1. Stirile se invechesc repede.

 

2. Ceea ce a fost furat se reintoarce.

 

3. Lucrurile pierdute ne fac mai usori.

 

4. Precis nu este putin.

 

5. Avertizarile sunt deseori in zadar.

 

6. Recunostinta ne imbogateste.

 

7. Orice lucru in plus este deseori prea mult.

 

8. Graba ne orbeste adeseori.

 

9. Ce descreste intr-un loc creste in alta parte.

 

10. Salvati sosim pe partea cealalta.

 

11. Graba oboseste.

 

12. Cand un izvor seaca, ploaia il face sa curga iar.

 

13. Perturbati suntem distrasi.

 

14. Intorcandu-ne apucam cealalta parte.

 

15. Ce este intrerupt poate merge mai departe.

 

16. Noaptea asteapta ziua.

 

17. Marile decizii sunt luate singur.

 

18. Recunostinta nu cunoaste limite.

 

19 Distantele sunt depasite.

 

20. Pacatele tineretii pot fi iertate.

 

21. Intelepciunea varste e blajina.

 

22. Calul calareste calaretul.

 

23. Bunavointa doreste.

 

24. Adaugarea intarzie.

 

25. Ce incercam sa ascundem are efect.

 

27. Ce e bun evita lumina.

 

28. Ce parea a fi in zadar, de multe ori se dovedeste altfel.

 

29. Intrebarea "pentru ce a fost asta" poate fi pusa mai tarziu.

 

30. Lucrurile marete se supun.